Pace-pace între două dobitoace

Într-o zi oarecare, în plin sezon al vacanțelor, o girafă și un porc se întâlnesc într-un aeroport. Tocmai trecuseră, evident nu fără nervi și îmbulzeală, de security-check, iar acum se nimeriseră unul lângă altul, pe aceeași bancă lângă poarta de îmbarcare.

Pufnind cu năduf și bolborosind înjurături la adresa sistemului, a companiei aeriene, precum și a dobitocilor și dobitoacelor înconjurătoare, fiecare încerca să-și facă simțită public nemulțumirea.

În cele din urmă se serenizează și stau mai potoliți pe scaune, așteptându-și îmbarcarea. Girafa se curăță cu limba în ureche – spre oripilarea unei gazele dichisite de vizavi – iar porcul răsfoiește revista aeroportului, printre mici grohăituri emise la vederea diverselor promoții.

Plictiseala solitudinii învinge, iar cele două animale intră în vorbă. Și ele, ca tot omul. Mai întâi despre vreme.

Asta mai lipsea, să înceapă ploaia! Ați văzut ce nori se strâng? Nici nu-i de mirare că ieri toată ziua am umblat cu paiul în gură. – zise porcul.

De la înălțimea ei, girafa privește cerul și răspunde ușor laconic: N-o să plouă. Uite, se vede soarele în depărtare!

Porcul își înalță râtul, mijește ochii și, degeaba. De la nivelul lui doar norii se vedeau. Așa că schimbă tactica discuției: Nu-mi spuneți că sunteți genul ăla veșnic optimist, care visează numai curcubee după ploaie, luminițe la capătul tunelului și pahare pe jumătate pline.

Nu. – răspunde sec girafa – chiar se vede soarele, uitați-vă!

Obosit să mai caute invizibilul în văzduh, porcul spune zeflemitor: Daaa, acum parcă-l văd. E acolo lângă unicornul ăla zburdalnic, parcat chiar pe planeta cu oameni buni și cinstiți, nu?

În timp ce porcul râde de se prăpădește de propria lui glumă, girafa îi răspunde enervată, renunțând la politețuri: Auzi, dacă tot ești tu atât de deștept și le știi pe toate, de ce te bagi în seamă cu noi ăștia care vedem mai departe de lungul nasului?

Păi, mă bag în seamă, normal că mă bag. Auzi, vezi mai departe de lungul nasului?! Poate vrei să zici că umbli cu nasul pe sus. Din cauza ăstora ca tine, care habar n-au cum e realitatea, din cauza voastră nu se schimbă niciodată nimic și sistemul e cum e. – răspunde inflamat porcul.

Schimbare vrei? Păi schimbă, frate! Schimbă sistemul, schimbă lucrurile sau începe prin a-ți schimba locul. Cine te oprește? – îi replică girafa, vădit deranjată.

Evident, cine umblă cu minciuni și aroganțe, mai are și tupeu să-i pună tot pe ceilalți să se schimbe. Mai bine te-ai întoarce în țările tale calde și păgâne și să îndrugi acolo baliverne! – trecu porcul la jigniri.

Apoi, fără să-i dea răgaz de replică girafei, se întoarse brusc spre celelalte animale, cerând-le suportul, deși era evident că nimeni n-avea chef să se implice în această polemică. Fiecare avându-le pe ale lui, desigur mai mari și mai importante decât agitația asta din aeroport.

Dar porcul insista: Spuneți dumneavoastră, domnișoara gazelă, vedeți vreun soare pe cer? Sau domnu’ de-acolo din spate, domnu’…?…lup, vă văd așa serios și cu părul cărunt. Ziceți, dom’le, e normal să stăm așa și să suportăm să vină niște expați să ne mintă în față pe noi creștinii și să ne țină predici despre cum să ne schimbăm tot noi?

Girafa era de-acum în picioare, făcând mișto de porc: Așa, deci. Când nu poți convinge cu argumente, merge și cu democrație. Ce-o să faci acum, o să supui la voi dacă e soare pe cer sau nu?

Lupul văzând oportunitatea ivindu-se, rânji amplu și spuse; Eu, dacă aș fi președinte, aș face soare pentru toți. Și pentru girafe, și pentru porci. Iar eu m-aș mulțumi doar cu luna de pe cer, cât să am și eu la ce hăui din când în când.

Un pic mai potolită, girafa se așeză la loc pe scaun. Porcul entuziasmat striga: Te votăm! Te votăm, lu-pu-le! Lu-pu-le! În timp ce restul audienței, captivă, plictisită și sătulă, aștepta doar nenorocitul ăla de avion să decoleze odată și să ajungă la destinația promisă. Unde sigur era soare, indiferent cine avea dreptate.

 

Din care se înțelege:

 

  • Când două animale cu viziuni și venituri diferite se întâlnesc în același aeroport, mergând spre aceeași destinație – asta înseamnă promoție. 
  • Când două animale cu viziuni diferite se întâlnesc, niciunul nu vrea să-și schimbe punctul de vedere, așa că îl votează pe un al treilea în speranța că acesta va schimba restul lumii pentru ele – asta înseamnă politică.
  • Când două animale cu viziuni diferite se întâlnesc, niciunul nu vrea să se schimbe, dar fiecare vine cu idei cum ar trebui să se schimbe celălalt – asta înseamnă focus-group.
  • Când două animale cu viziuni diferite se întâlnesc și unul îl convinge pe celălalt să-și schimbe viziunea – asta înseamnă leadership. 
  • Când două animale cu viziuni diferite se întâlnesc, amândouă sunt de acord să se schimbe, dar în feluri diferite – asta înseamnă management. 
  • Când două animale cu viziuni diferite se întâlnesc și amândouă vor să schimbe lumea, fiecare după posibilități – asta înseamnă responsabilitate socială. 
  • Când două animale cu viziuni diferite se întâlnesc, vor să schimbe lumea și sunt de acord ca schimbarea să înceapă cu ele însele – asta înseamnă ficțiune.

Citește și: