Curajul în publicitate

Scurt tratat despre curaj și despre cum se zbate el între motivații, piedici, vise de măreție și exemple internaționale.

Ce mă motivează să fac campanii curajoase?

Frustrările. Când văd câte lucruri pot fi făcute mai bine îmi vine să mă apuc eu să le fac. Optimismul. Hai, mă, că poate de data asta iese! Istoria. Le-a ieșit altora, mi-a mai ieșit și mie de suficiente ori încât să nu mă dau bătută fără luptă.

Piedici ale advertising-ului curajos

CONSULTĂRILE PUBLICE. Când fiecare virgulă, intonație, idee, strategie sau scenă trebuie să treacă printr-un comitet, rezultatul final nu suferă doar o vasectomie, ci o castrare ireversibilă. Campaniile curajoase care, culmea, au și vândut, au și făcut istorie, au ieșit întotdeauna doar când cineva și-a asumat niște decizii și le-a dus la îndeplinire, fără ca deciziile alea să fie suma votului majorității.

FRICA DE A NU SUPĂRA PE CINEVA. Asta e echivalentul dezideratului “world peace” la concursul Miss Universe. E frumos să visezi că ar fi posibil, dar e aberant să crezi că e. Niciodată, repet, niciodată nu va exista un lucru sau o campanie care să placă tuturor. Întotdeauna se vor trezi nemultumiți, comentatori, hateri (cu sau fără protecția anonimatului online). Fie și numai întelegând asta și acceptând că așa stau lucrurile ar trebui să crească curajul în advertising. Între o campanie proastă /mediocră care n-o să placă tuturor și una mișto care n-o să placă tuturor, mai că-ți vine să-ți asumi curajul implementării celei de-a doua.

Când fiecare virgulă, intonație, idee, strategie sau scenă trebuie să treacă printr-un comitet, rezultatul final nu suferă doar o vasectomie, ci o castrare ireversibilă.

PREA MULT DESPRE BRAND ȘI PREA PUȚIN DESPRE OAMENI. Să ne imaginăm scena de dinaintea bătăliei din “Braveheart”. Cum ar suna discursul motivațional dacă în loc de They can take our lives but they can never take our freedom! s-ar auzi: Noi credem că împreună vom reuși. De aceea, am creat acest Nou! spațiu de bătălie, unde fiecare dintre noi, angajați ai companiei “Fight for freedom!” putem da ce e mai bun. Grija și atenția ne definesc în tot ceea ce facem. Dar, mai presus de toate noi, am ales calitatea. Voi? Ah, și nu uitați să înscrieți codul de participare în bătălia de azi. Aveți șansa de a câștiga 10 ori săbii performante sau Marele Premiu: Glorie eternă!?… Oh, shit, nu ne-am încadrat în 30 de secunde! Să mai scoatem ceva din partea în care vorbim despre oameni, fiindcă brand positioning-ul, misiunea, valorile și call-to-action-ul sunt importante. Curajul de a fi simplu, direct și uman e greu de decis, dar e sigur memorabil.

Între o campanie proastă /mediocră care n-o să placă tuturor și una mișto care n-o să placă tuturor, mai că-ți vine să-ți asumi curajul implementării celei de-a doua.

Proporția între glamour și compromis

Îmi place să cred că fiecare își decide propria proporție de glorie versus compromis din carieră. Vestea bună în meseria asta este că gloria e un pic mai eternă decât fuck-up-urile. Fie și numai pentru asta merită să luptăm pentru fiecare proiect în parte.

Curajul de a fi simplu, direct și uman e greu de decis, dar e sigur memorabil.

Advertising-ul autohton în urma celui de afară?

Advertising-ul de zi cu zi este înapoiat, nu atât față de ăla din afară, cât față de cum ar trebui/putea să fie. Cauza este exact ca în raportul medicilor de pe salvare când descriu un deces din accident: “a suferit leziuni incompatibile cu viața (reală).”
Dar există și vârfuri care ne scot cu mândrie în lume, ceea ce e extraordinar.

Rezumat dintr-un articol publicat inițial pe site-ul IQads.ro, 12 ianuarie 2016

Citește și: