Publicitatea între umor și Uh, mor!

Cele mai multe dintre reclamele prezentului simt nevoia să inoveze la capitolul umor, să găsească noi categorii și caracteristici ne-explorate ale umorului. Astfel, cu răbdare, se poate descoperi în pauza publicitară umorul de doi lei, umorul de tot râsul, umorul de client, umorul involuntar, umorul cu (sub)înțeles doar pentru creatorii săi sau umorul fără râs. Din când în când, mai scapă în libertatea de exprimare creativă și un pic de umor negru. Dar rar.

Înainte se râdea mai mult, mai divers și se creau replici mai memorabile. Aveam de la umor de limbaj și de situație, până la umor grobian, intelectual sau ironii fine. Acum îmi pare că e mai mult umor în bugetele cliențilot decât în reclamele creativilor. Haha!

Ce îi mișcă pe români?

Nu sunt multe care să-i miște pe români. Vorba poeziei: “Iar noi locului ne ținem, / Cum am fost, așa rămânem”. Cele 30 de minute de mișcare zilnică, recomandate “pentru sănătatea dumneavoastră”, se întrezăresc totuși la cea mai mică posibilitate de a nu fi de acord cu ceva. Asta generează o mișcare energică a degetelor care tastează frenetic postări, comment-uri și replici haterești.

 

Acum îmi pare că e mai mult umor în bugetele clienților decât în reclamele creativilor. Haha!

 

Poate umorul să îmbunătățească publicitatea?

Umorul poate să îmbunătățească orice. Ar putea deveni și slogan sau mission statement de industrie: “Humor. Makes everything better. [since forever]”. Umorul aduce like-uri, awareness, word-of-mouth, sales și împlinirea tuturor celorlalte dorințe de marketing sau de agenție. Deci, folosiți umorul! Iar dacă nu-l aveți, cumpărați-l de la oricare din talentele puține, dar autentice, din piață!

„Clișeele sunt la TV, creativitatea și umorul de calitate în advertising sunt într-o bulă a online-ului”. Adevarat sau fals?

Semi-fals:) Mare parte din umor și din creativitate s-a mutat în online, dar nu în advertising-ul online, că și acela e încărcat de clișee. S-a mutat în pagini și proiecte personale, în postări individuale pe Fb, în bloguri și site-uri de personal branding. Cu alte cuvinte, creativitatea și umorul sunt acolo unde nu le mai controlează, trunchiază, cenzurează sau abuzează nimeni. Acolo unde sunt libere să se manifeste ca atare. Unde un public exilat din calea reclamelor proaste invadatoare le apreciază maxim.

Ce facem în situația asta?

Păi, ori luptăm pentru reclame curajoase, reeducând în paralel și poporul ca să le “cumpere”, ori bem bere și ne refugiem în propriul nostru online. În ambele cazuri ne face bine să râdem de ce apucăm.

 

Publicat inițial pe site-ul IQads.ro, 17 august 2015

Citește și:

Comentează