Reprezentările masculinității românești în publicitate

După mitocanul din construcții, țăranul elevat, nebunul promoțiilor și nostalgicul tradiționalist – care au dominat perioada antecriză – bărbatul român din reclame pare că a descoperit o nouă etapă a nomenclatorului, dar și o nouă înțelegere a legii antidiscriminare.

Astfel, în ultimii ani, el a fost văzut tot mai des în ipostaze de gospodin, medic stomatolog, suporter al frumuseții feminine. Deși deține în continuare monopol pe rolurile de șofer, băutor de bere sau om de succes, masculul publicitar din România se oferă tot mai des să spele vasele, să se joace cu copiii sau să recomande rufe impecabile. Cu puține excepții, mai are încă probleme la a se descurca fără o gașcă de prieteni în jur. Iar când nu trebuie să fie zugrav cu facultate făcută, reușește totusi să se distreze sărind cu parașuta de pe clădiri, călărind ponei și agățând gagici cu aripi, prin pub-uri.

În plus, viitorul sună bine, pensia aducându-i roluri de bunic pitoresc și emoționant. Tot la capitolul vești bune, aș remarca și faptul că personajele masculine din reclame au fețe tot mai interesante și atipice: roșcovani pistruiați, rebeli cu părul lung și bărboși sexoși.

 

Publicat inițial în Revista Biz; 5 iunie 2014

Citește și: